Eenzaam in de bestuurskamer

In de schijnwerpers

Het is eenzaam aan de top. Als het er op aankomt, sta je er als bestuurder echt alleen voor; vaak met de schijnwerpers op je gericht. Je ‘pendelt’ tussen je eigen binnenwereld en het publieke toneel waarop je jouw rol te spelen hebt. Wat helpt je om daarbij je eigen koers te houden?

Op 4 juli 2024 verzorgt filosofe en Denker des Vaderlands Marjan Slob opnieuw deze workshop over het thema eenzaamheid in het bestuursdomein, naar aanleiding van haar boek De lege hemel.

In deze workshop verkennen we het belang van de persoonlijke ruimte die taal opent om dingen voor jezelf af te wegen. Dankzij die innerlijke ruimte kun je er ook voor kiezen om even niet te laten zien wat er in je omgaat – ofwel om ‘een intelligent kopje thee gaan drinken’, zoals de Britten zeggen. Dat geeft je de tijd om in een zekere privacy je rol opnieuw te bepalen. Volgens je eigen script.

Je ontvangt PE-punten voor je deelname.

Marjan is zelfstandig filosoof en nu voor twee jaar Denker des Vaderlands. Ze werkt voor denktanks en heeft ondermeer een column in Filosofie Magazine.

Met haar  boek De lege hemel - Over eenzaamheid trok ze veel landelijke media-aandacht en won in 2022 de J. Greshoff-prijs.

Dit boek ontvang je bij deelname.

Eerdere reacties

  Marjan legt complexe materie zo uit dat je er echt feeling mee krijgt

  Ik kan wel springen van blijdschap dat er zoveel kennis zo bruikbaar is voor ons dagelijks leven en beroepspraktijk

  Het doet me deugd dat basiselementen van Het Goede Leven ingang vinden naar bestuurders

 Deze workshop zou van mij ook wel een dag mogen duren met de mogelijkheid om in sommige zaken nog wat dieper te duiken.

 

 

Doel en opzet

Deze workshop biedt je een denkraam om met een nieuwe blik naar je werk in de bestuurskamer te kijken: de toneelmetafoor. Die metafoor helpt om aangesloten te blijven bij het soms eenzame bestuurswerk dat zich deels in jouw binnenwereld afspeelt. Maar ook bij de rol die je in de publieke ruimte hebt te spelen in het werken aan je opgave, of het verantwoorden daarvan.

Na een interactief filosofisch exposé over de samenhang tussen taal en innerlijke ruimte, diepen we de toneelmetafoor verder uit. Aan de hand van het rollenmodel van de beroemde socioloog Erving Goffman bespreken we hoe ‘het toneel’, ‘de coulissen’, en ‘de private kleedruimte’ van bestuurders er uit zien. We wisselen uit wat geschikt gedrag is op welke plek, wat je daar voelt en merkt, wanneer overgangen soepel verlopen of juist niet – en hoe stileren kan helpen.

Deelnemers wordt gevraagd voorbeelden uit de eigen beroepspraktijk in te brengen.

Opbrengst

Wat levert deelname je op?

  1. Kennis en inzicht in de betekenis en werking van eenzaamheid voor je werk als bestuurder of toezichthouder.
  2. Ervaren wat het betekent om te bewegen tussen off stage en on stage.
  3. Je ontdekt welk gedrag geschikt is op welke plek en leert hoe stileren hierbij kan helpen.
  4. Je verdiept je netwerk van actieve mede-bestuurders of -toezichthouders.

Docent

Marjan is zelfstandig filosoof en thans voor twee jaar Denker des Vaderlands. Ze werkt voor denktanks, heeft een column in Filosofie Magazine, geeft lezingen, wordt geregeld geïnterviewd voor kranten en radio en publiceert opinieartikelen in meerdere media.

Met Hersenbeest  - Filosoferen over het brein en de menselijke geest won ze de Socratesbeker voor het beste publieksfilosofieboek. Met haar boek De lege hemel - Over eenzaamheid won ze in 2022 de J. Greshoff-prijs. De tweejaarlijkse prijs wordt door de Jan Campert-stichting toegekend voor een recent verschenen essay of essaybundel. Het Literatuurmuseum verzorgt de prijsuitreiking.

Meer informatie over Marjan vind je op haar website of haar LI-profiel .

Praktische informatie

Desgewenst ontvang je 5 PE-punten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling. PE punten worden toegekend conform het PE-reglement van bijvoorbeeld VTW en Aedes.

  Datum

donderdag 4 juli 2024.


  Tijd

14:00 - 20:00 uur, incl. eenvoudig diner.


Studiebelasting

5 uur aanwezigheid, half uur voorbereiding.


Groep

Maximaal 10 bestuurders, toezichthouders of andere geïnteresseerden van maatschappelijke organisaties.

Locatie

De Horst in Driebergen.


Prijs

€745, dit is incl. alle bijkomende kosten en vrij van BTW.

Tot 8 januari 2024 geldt een vroegboekkorting van 6% en betaal je dus € 700.


Studiemateriaal

Achteraf en tijdens de bijeenkomst uitgereikt, incl. boek De lege hemel van Marjan Slob.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

Of meld je direct aan.

Logo-GvdZ-Welkom