Uw invloed als bestuurder of toezichthouder

Ken uw impact!

  • Welke indruk laat ik achter bij de mensen in mijn omgeving?
  • Hoe blijf ik onder druk trouw aan waar ik voor sta?
  • Hoe zorg ik voor meer grip op wat mensen van mij verstaan?
  • Hoe blijf ik tactisch maar doe ook recht aan mijn gevoelens over iets of iemand?

  Telkens weer word je als bestuurder aangesproken op het beleid dat je voorstaat: door je raad, het algemene publiek of de pers. Zo raak je geoefend in het uiting geven aan wat jij belangrijk vindt. Je toehoorders ontwikkelen een beeld van je. Weet jij wat dat beeld is? Wat straal je uit?

 • Als de druk toeneemt en er emoties of grote belangen spelen, is niet zozeer wát je zegt, maar vooral hóe je het zegt beeldbepalend - je non-verbale communicatie. En daarmee doorslaggevend voor je impact. Grip ontwikkelen op die impact staat gelijk aan investeren in je succes als bestuurder.
 • Op 7 april verzorgen André de Jong en ik een middag over de dynamiek en effectiviteit van teams, zoals een directieraad of raad van toezicht. Vanuit psychologische en groepsdynamisch perspectief gaan wij in op de betekenis van het werken en versterken van teams.

Andre de Jong, oprichter van Connectas, zorgt er als docent, trainer en hapto-therapeut voor dat je meer impact ontwikkelt in je rol als professional. Dat gaat over je eigen succes, je persoonlijke ontwikkeling en de ontwikkeling van je publiek of doelgroep. André werkt ondermeer met bestuurders uit de zorg en politiek en van woningcorporaties.

Kennismakingsworkshop

We gaan dieper in op de betekenis van impact hebben. Als bestuurder of toezichthouder verken je je eigen impact en begrijp je beter hoe je die effectief kunt beïnvloeden.

Vanuit onze ervaring als psycholoog, bedrijfshaptonoom, toezichthouder en bestuursadviseur, nemen wij je mee op deze verkenning.

Je ontvang desgewenst PE-punten voor je deelname.

Betekenis geven aan impact

In onze workshop laten we je zien en ervaren hoe impact werkt. Ook in op situaties waarbij het spannend wordt.  Cruciaal bij dit alles is de invloed van het non-verbale gedrag.

We zoomen in op je non-verbale gedrag. En helpen je je eigen neigingen en typische non-verbale kenmerken te herkennen, in termen van de effecten op je omgeving en op jezelf. Daarbij geven de deelnemers elkaar feedback. Feedback die je doorgaans niet direct ontvangt uit je omgeving.

We maken voor twee deelnemers een verkort non-verbaal paspoort aan de hand van een voorafgaand met ons opgenomen videogesprek. In de workshop lichten we dit paspoort toe en geven aan hoe je ermee in de praktijk kunt werken.

Verrast en begeesterd

Steeds weer ervaren wij - bijvoorbeeld bij politieke bestuurders die meer grip op hun impact willen krijgen - dat zij verrast worden en begeesterd raken door het onderwerp.  Dat is op papier soms niet goed over te brengen, maar blijkt in de praktijk steeds weer te gebeuren.

Wij durven wel te garanderen dat jou dat ook kan overkomen. De workshop is daarom onze uitnodiging om je in positieve zin te laten verrassen.

Doel en opzet

Het vergroten van je inzicht in je eigen non-verbale gedragseffectiviteit.

Naast theoretische uitleg, gaan we vooral praktisch aan het werk.  In een programmaopbouw van opeenvolgende oefeningen, verkennen de deelnemers de effecten van hun non-verbale expressie in hun impact op elkaar. 

Twee deelnemers - first come, first serve - krijgen de kans een non-verbaal paspoort te laten maken.

Opbrengst

 1. Inzicht in de typische non-verbale kwaliteiten die impact bepalen in een bestuurlijke context.
 2. Je ervaart aan de hand van een concrete voorbeelden wat jouw impact is en hoe je die kunt ontwikkelen, ook als het spannend wordt.
 3. Je verdiept je netwerk van actieve mede-bestuurders.

Docent

André is opgeleid als bedrijfseconoom, fysiotherapeut en haptonoom. Vanuit de haptonomie geeft hij zijn huidige werkpraktijk vorm. Over zichzelf zegt hij: "In mijn rol als haptonoom, coach, directeur en trainer hoor ik terug dat ik bijzonder concreet ben in mijn waarnemingen, inspirerend en veilig ben en de vinger feilloos op de zere plek leg."

Vanuit het door hem opgerichte Connectas creëert hij met vier andere haptonomen verbindingskracht in organisaties, waardoor die organisaties aan betekenis en slagkracht winnen.  

Meer informatie vind je op zijn website  of zijn LI-profiel .

Praktische informatie

Desgewenst ontvang je 5 PE-punten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling. PE punten worden toegekend conform het PE-reglement van bijvoorbeeld VTW en Aedes.

Datum

woensdag 7 april 2021.


Tijd

14:00 - 20:00 uur, incl. eenvoudig diner.


Studiebelasting

5 uur aanwezigheid, half uur voorbereiding.


Groep

Maximaal 10 bestuurders, toezichthouders of andere geïnteresseerden van maatschappelijke organisaties.


Locatie

De Horst (Driebergen) of ISVW (Leusden)

 

Covid-19

Wij houden ons bij deze workshop strikt aan de Covid-19 regels van de rijksoverheid, zoals maximaal aantal deelnemers, minimaal 1,5 meter afstand, goede ventilatie, zo nodig persoonlijke beschermingsmiddelen en hygiënische voedsel- en drankvoorziening.

Mochten nieuwe regels niet toelaten dat de workshop doorgang kan vinden, dan wordt deze uitgesteld.


Prijs

€675, dit is incl. alle bijkomende kosten en vrij van BTW.


Studiemateriaal

Achteraf of tijdens de bijeenkomst uitgereikt.

De eerste twee inschrijvers ontvangen een non-verbaal paspoort.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

Of meld je direct aan.