Lisette Thun neemt ons mee in de onderstroom

Bewegen in de onbewuste dynamiek van de organisatie

Misschien herken je jezelf in de volgende vragen:

  • Waarom voltrekt de dynamiek in de bestuurskamer zich steeds op een zelfde manier?
  • Wat is toch die hardnekkige cultuur in onze organisatie?
  • Hoe kan ik die als bestuurder of als toezichthouder beïnvloeden? 

Deze workshop gaat in op een belangrijk fenomeen: de kracht van de onderstroom - de vaak onbewuste dynamieken die in het systeem van de organisatie leven en het verloop van processen bepalen.

Op 15 juni 2021 verzorgen Lisette Thun en ik een middag over bewegen in de onderstroom. We onderzoeken hoe jij je verhoudt tot de onderstroom van dynamieken en patronen die je mede in gang zet of in stand houdt. Zowel in de bestuurskamer als in de organisatie. 

Je ontvangt PE-punten voor je deelname.


Lisette is systemisch coach en facilitator en werkt onder meer met ondernemers en bestuurders. Ze kijkt met systemische blik naar (organisatie-) vraagstukken, onder andere middels familie- en organisatieopstellingen.

Systemische blik op de onderstroom

Je hebt een duidelijke plek in de organisatie, een functietitel en een taak. Door een systemische bril zie je wellicht iets anders: je systemische functie. Wat ben je in essentie voor je organisatie, medewerkers en stakeholders? Wat is je kracht, wat laat je in de schaduw? Ofwel: wat toon je in de bovenstroom en wat verdwijnt er in de onderstroom?

Tijdens het coachgesprek zuchtte hij diep en zei: “Ik snap er niks van. Mijn MT en ik hebben duidelijke afspraken gemaakt en iedereen zou zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar er gebeurt niks, lijkt het wel.” Hij realiseerde zich dat hij van jongs af aan zo gewend is om besluiten te nemen en voor de troepen uit te lopen, dat hij zich niet besefte dat anderen hem vaak niet bij konden houden. En zich niet vrij voelden hun ideeën en behoeften in te brengen. Ze legden zich neer bij wat hij wilde en kwamen niet echt in beweging.

Wat je in de schaduw zet bepaalt de onderstroom in je werkrelaties en die van de organisatie. Het is een voedingsbodem voor patronen en dynamieken, die al dan niet ten goede komen aan het systeem.

Workshop - doel en opzet

Hoe kun je meer beeld krijgen bij wat er onder de oppervlakte speelt? En hoe kun je hier voor jezelf en als bestuurder of toezichthouder richting aan geven ten gunste van het geheel?

Met deze vragen gaan we aan het werk.

In deze workshop leer je meer over betekenis van bewegen in de onderstroom. Je gaat, na een inleiding over systemisch kijken naar organisaties en de bijbehorende principes, vooral ervaringsgericht aan het werk.

Op basis van oefeningen doe je inzichten op over het fenomeen onderstroom en hoe jij deze kent als persoon en in je werk. Voorts maken we ruimte voor een of meer organisatieopstellingen waarbij een relevante casus ingebracht en uitgewerkt kan worden.

Opbrengst

  1. Kennis en inzicht in de betekenis en werking van de onderstroom op persoonlijk en organisatieniveau.
  2. Je hebt een ervaring opgedaan in wat jij in de bovenstroom laat zien en hoe dit de onderstroom voedt.
  3. Je hebt aan een herkenbare werkcasus gewerkt in een organisatieopstelling.
  4. Je verdiept je netwerk van actieve mede-bestuurders of -toezichthouders.

Docent

Lisette begeleidt leiders, professionals en teams in hun zoektocht naar zingeving, talent, samenwerking, authenticiteit en (werk)geluk.

Lisette is sensitief en coacht met hart en humor. Zij is gecertificeerd bij Phoenix Opleidingen en het Bert Hellinger Instituut en aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO).

Meer informatie over Lisette vind je op haar website of haar LI-profiel .

Praktische informatie

Je ontvangt 5 PE-punten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling. PE-punten worden toegekend conform het PE-reglement van bijvoorbeeld VTW en Aedes.

  Datum

Dinsdag 15 juni 2021.


  Tijd

14:00 - 20:00 uur, incl. eenvoudig diner.


Studiebelasting

5 uur aanwezigheid, half uur voorbereiding.


Groep

Maximaal 10 bestuurders, toezichthouders of andere geïnteresseerden van maatschappelijke organisaties.


Locatie

De Horst (Driebergen) of ISVW (Leusden).

Covid-19

De workshop vindt vanzelfsprekend live plaats.

Mochten nieuwe regels dit echter niet toelaten, dan kan de workshop online plaatsvinden of zal in overleg met de deelnemers worden verplaatst.


Prijs

€675, dit is incl. alle bijkomende kosten en vrij van BTW.

Een eventuele online bijeenkomst duurt korter en wordt gegeven tegen gereduceerd tarief.


Studiemateriaal

Eventueel achteraf of tijdens de bijeenkomst uitgereikt.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

Of meld je direct aan.