Rob van Es neemt ons mee in ethiek en integriteit

Workshop over morele besluitvorming

Deze workshop gaat in op een belangrijke dimensie van de bestuurskamer: de werking van morele besluitvorming en integriteit.

  • Welke morele waarden en normen zijn voor mij belangrijk?
  • Wanneer ben ik zorgvuldig genoeg in het proces van morele besluitvorming?
  • Hoe geef ik ruimte ratio en emotie?

Op 3 november verzorgt Rob van Es een middag over dit onderwerp. Vanuit filosofisch, psychologisch en organisatiekundig perspectief gaat hij in op de betekenis van morele besluitvorming in de bestuurskamer. En op integriteit voor de bestuurder of toezichthouder van een maatschappelijke organisatie.

Rob is filosoof en organisatiekundige en heeft ervaring als toezichthouder en commissievoorzitter. Hij is auteur van o.a. het in 2011 verschenen Professionele ethiek - Morele besluitvorming in professies en organisaties.  Hiermee gaan we deze middag aan de slag.

We gaan met elkaar in gesprek over de betekenis van de aangeboden theorie voor jouw praktijk. Rob heeft hierbij de rol van inleider, moderator en inhoudelijk deskundige.

Je ontvang desgewenst PE-punten voor je deelname.

Ethiek en integriteit

Ethiek is de systematische en kritische reflectie op de morele waarden en normen die we in een praktijk gebruiken. Binnen de praktijk van de bestuurskamer zijn er herhaaldelijk beslissingen waarin zulke morele waarden en normen een belangrijke rol spelen. Wanneer ben je dan zorgvuldig genoeg in het proces van morele besluitvorming? Daartoe heeft Rob een model ontwikkeld dat door uiteenlopende beleidsbepalers en professionals wordt gebruikt.

Bestuurders en toezichthouders benadrukken bij zo’n moreel besluit vaak dat integriteit belangrijk is. Maar wat verstaan we precies onder integriteit? We maken een onderscheid tussen rationele en emotionele integriteit en gaan na hoe dit onderscheid spanningen verheldert bij het nemen van morele besluiten.

Workshop - doel en opzet

In deze workshop verdiep je je in ethiek, morele besluitvorming en integriteit.

Na een inleiding ethiek ga je werken met een zorgvuldig onderbouwd model voor morele besluitvorming. Je krijgt zicht op het verschil tussen rationele en emotionele integriteit. En je hoort waarom integer handelen een stevig beroep doet op je zelfkennis en professionaliteit als bestuurder of toezichthouder.

 

Opbrengst

  1. Kennis en inzicht in de betekenis en werking van morele besluitvorming en integriteit, zowel voor je werk als bestuurder of toezichthouder, als voor jou persoonlijk.
  2. Je hebt ervaren hoe je systematisch besluiten neemt over morele kwesties.
  3. Je verdiept je netwerk van actieve mede-bestuurders of -toezichthouders.

Docent

Rob van Es werkt voor beroepsverenigingen, gemeenten, ministeries, stichtingen en verenigingen, maar ook voor banken en verzekeraars. Met zijn Veranderdiagnose - De onderstroom van organiseren won hij de ‘Managementboek van het jaar 2009’-prijs. Dit najaar verschijnt het derde boek in de reeks: Emotionele integriteit - De onderstroom van professionele ethiek.

Meer informatie over Rob vind je op zijn website of zijn LI-profiel .

Praktische informatie

 

Desgewenst ontvang je 5 PE-punten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling. PE punten worden toegekend conform het PE-reglement van bijvoorbeeld VTW en Aedes.

  Datum

Dinsdag 3 november 2020.


  Tijd

14:00 - 20:00 uur, incl. eenvoudig diner.


Studiebelasting

5 uur aanwezigheid, half uur voorbereiding.


Groep

Maximaal 10 bestuurders, toezichthouders of andere geïnteresseerden van maatschappelijke organisaties.


Locatie

ISVW in Leusden.

Covid-19

Wij houden ons bij deze lezing strikt aan de Covid-19 regels van de rijksoverheid, zoals maximaal aantal deelnemers, minimaal 1,5 meter afstand, goede ventilatie en hygiënische voedsel- en drankvoorziening.

Mochten nieuwe regels niet toelaten dat de lezing doorgang kan vinden, dan kan deze als webinar worden gegeven.  Duur en prijs worden dan aangepast.


Prijs

€635, dit is incl. alle bijkomende kosten en vrij van BTW.


Studiemateriaal

Achteraf en tijdens de bijeenkomst uitgereikt in de vorm van werkboek. Voor liefhebbers is er een korting op het boek Professionele ethiek - Morele besluitvorming in professies en organisaties.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

Of meld je direct aan.