Psychologische veiligheid vanuit het bestuurlijke perspectief

Werken met psychologische veiligheid 

Deze workshop gaat in op een het belang van een psychologische veiligheid binnen het bestuurlijke team.

Als je samen in het team een psychologisch veilige omgeving creëert, kunnen teamleden zichzelf zijn en durven zij zich te uiten. Zo kan de aanwezige diversiteit tot zijn recht komen, of dit nu cognitieve (verschillen in denkpatronen), emotionele (verschillen in aanvoelen) of seksuele of culturele diversiteit is.

Op 20 juni 2024 verzorgen Elmira Nijhuis en ik een masterclass over de betekenis van psychologische veiligheid voor het werk in de bestuurskamer. Zowel vanuit de theorie als aan de hand van praktische voorbeelden krijgt het begrip betekenis en laten we zien hoe onmisbaar het is om de bestuurskamer of de rest van de organisatie beter te laten functioneren. Dat komt niet alleen de opgave ten goede, bestuur en organisatie worden een aansprekend voorbeeld voor dit belangrijke maatschappelijke thema.  

In deze masterclass leren en ervaren de deelnemers wat psychologische veiligheid ook voor henzelf betekent. Ze onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om ermee te werken en het psychologische klimaat te veranderen. Om zo de impact zowel in de bestuurskamer en organisatie als daarbuiten te kunnen waarderen. Naast door docenten aangedragen voorbeelden, neemt men zijn eigen praktijkvoorbeelden mee.

Je ontvangt PE-punten voor je deelname.

Elmira Nijhuis is van huis uit jurist en heeft zich verder geschoold in economische, strategische en veranderkundige vakken.

15 jaar werkte zij voor GITP International en sinds 10 jaar vanuit haar eigen praktijk EN Consultancy. Verder is Elmira lid van de Leadership Quest van het Zijlstra Center van De Vrije Universiteit.

Zij is auteur van Samen in de zandbak - Op zoek naar psychologische veiligheid, het onderwerp waarop zij in 2023 promoveerde. 

Psychologische veiligheid

Psychologische veiligheid wordt in de literatuur vooral gedefinieerd als zich vrij voelen van interpersoonlijke angst. Het begrip wordt procesgeoriënteerd en op teamniveau uitgewerkt, als de mate aan waarin mensen zich veilig voelen om zich te uiten en hun identiteit in de werkomgeving te durven laten zien. Een gebrek aan psychologische veiligheid duidt op interpersoonlijke angst, angst om afgewezen, geridiculiseerd of buitengesloten te worden.

Op de werkvloer is psychologische veiligheid actueler dan ooit. In haar onderzoek binnen bestuurlijke en managementteams laat Elmira Nijhuis zien dat psychologische veiligheid leidt tot betere teamprestaties, meer plezier én een grotere betrokkenheid bij het werk.

Doel en opzet

In deze workshop het fenomeen ‘psychologische veiligheid’ betekenis. En waarom het belangrijk is. Ook komt de noodzaak om met elkaar een psychologisch veilige omgeving te creëren aanbod, te beginnen op in de bestuurskamer.

Er worden je concrete handvatten geboden hoe je als bestuurlijk of team de psychologische veiligheid daadwerkelijk kunt verbeteren. Het betreft de veiligheid van het team én de veiligheid van de hele organisatie.

Dit alles vindt plaats in een levendige interactie. Want het uitwisselen van ideeën, gedachten en ervaringen is onlosmakelijk verbonden met het onderwerp. Alle deelnemers hebben immers ervaring met een hoge of lage psychologische veiligheid in het team. En wat dat met hen doet. Dus is het elkaar verrijken met ideeën, kennis en ervaringen een wezenlijk deel van het programma. Dit geldt ook voor het gesprek over persoonlijk leiderschap. Het vergt immers persoonlijk leiderschap om de geboden handvatten voor het vergroten van de veiligheid in praktijk te brengen.

We vragen van deelnemers eigen ervaringen met elkaar te delen. De docenten zullen hen daarin deels voorgaan.

Opbrengst

  1. Kennis en inzicht in de betekenis van psychologische veiligheid.
  2. Kennis van de gevolgen van een hoge of lage psychologische veiligheid op verschillende niveaus.
  3. Relatie met persoonlijk leiderschap en maatschappelijke impact.
  4. Relatie tussen een gebrek aan psychologische veiligheid en grensoverschrijdend gedrag.
  5. Concrete handvatten om de psychologische veiligheid te verbeteren zowel het bestuurlijke team als voor organisatie en daarbuiten.
  6. Verdieping van je je netwerk van actieve mede-bestuurders en -toezichthouders.

Docent

Elmira Nijhuis zet zich als zelfstandig adviseur in voor bestuurlijke en managementteams. Zij ondersteunt deze teams bij het vergoten van hun effectiviteit, in een complexe omgeving met een veelheid aan belangen en waarden. Haar ondersteuning richt zich op het ontwarren van belangen en meningen of het voeren van het open strategische gesprek, waarbij de kern van de zaak op tafel komt voor de gezamenlijke koers. Ook breng zij in teams het onderlinge gesprek weer op gang, wanner dat is stilgevallen.

Haar proefschrift Samen in de zandbak is kosteloos te downloaden via psychologischeveiligheid.nl.

Meer informatie over Elmira is te vinden op haar website  of LI-profiel .

Praktische informatie

Je ontvangt 5 PE-punten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling. PE-punten worden toegekend conform het PE-reglement van bijvoorbeeld VTW en Aedes.

Datum

donderdag 20 juni 2024.


Tijd

14:00 - 20:00 uur, incl. eenvoudig diner.


Studiebelasting

5 uur aanwezigheid, half uur voorbereiding.


Groep

Maximaal 10 bestuurders, toezichthouders of andere geïnteresseerden van maatschappelijke organisaties.

Locatie

De Horst (Driebergen)


Prijs

€745, dit is incl. alle bijkomende kosten en vrij van BTW.

Tot 8 januari 2024 geldt een vroegboekkorting van 6% en betaal je dus € 700.


Studiemateriaal

Achteraf of tijdens de bijeenkomst uitgereikt.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

Of meld je direct aan.

Logo-GvdZ-Welkom