Bruggen bouwen in de boardroom

Workshop over waarden in de bestuurskamer

In de bestuurskamer kun je het volgende ervaren:

  • Welke waarden drijven mij naar de bestuurskamer?
  • Hoe helpen mijn waarden mij de brug te slaan naar anderen in de bestuurskamer?
  • In hoeverre is het nodig dat wij vanuit gezamenlijk waarden samenwerken? 
  • Wat betekent waardegedreven besturen of toezichthouden en hoe realiseren we daarmee onze opgave? 

Op 24 mei verzorgen Frédérique Bijl en ik vanuit het beeld van de bruggenbouwer een middag over de betekenis van waarden als fundament voor het werk in de bestuurskamer. We laten zien hoe persoonlijke waarden de brug helpen slaan, zowel binnen de bestuurskamer als naar het grotere geheel van de maatschappelijke opgave; dynamiek en complexiteit worden zo beter hanteerbaar.

In deze workshop laten we zien hoe je eigen waarden in de bestuurskamer tot uitdrukking brengt en inzet voor de maatschappelijke opgave van de organisatie.

Je ontvangt PE-punten voor je deelname.

Frédérique is beeldend kunstenaar, toezichthouder, docent en sociaal geograaf.  Een breed palet van werkterreinen met als rode draad het gebruik van beeld en taal om de werking van onze innerlijke drijfveren ervaarbaar tot uitdrukking te brengen.

Door haar ervaring als bestuurder en toezichthouder is zij goed bekend met de dynamiek van de bestuurskamer.

Waarden in de bestuurskamer

Aan de hand van de drie perspectieven -  ik, wij, het - laten we zien hoe individuele waarden (ik) de pijlers vormen van de brug die de deelnemers in de bestuurskamer naar elkaar slaan (wij) om daarmee de weg te effenen naar de maatschappelijke opgave (het).

We gaan op onderzoek naar jouw persoonlijke waarden en de manier waarop die in de bestuurskamer tot uitdrukking komen. Dat vraag naast zingevend zelfinzicht, de moed om de stap naar elkaar te zetten en voorbij de context van regels en belangen verschillen te overbruggen. Dan kan in een gezamenlijke inspanning de uitdaging van de maatschappelijke opgave ten volle worden aangegaan.

Doel en opzet

Het vergroten van je inzicht in de kracht van waarden voor het werk in de bestuurskamer.

Aan de hand van een conceptueel kader (de metafoor van de brug) en creatieve werkvormen (beeldend, talig) onderzoeken de deelnemers hun eigen waarden en de manier waarop zij die productief kunnen maken in de bestuurskamer en voor de maatschappelijke opgave van hun organisatie. Daarbij delen zij de dilemma's die ze daarbij tegenkomen.

We vragen van deelnemers zich open te stellen voor hun intuïtie en invallen en die ervaringen te delen met elkaar. De docenten zullen hen daarin deels voorgaan. 

Opbrengst

  1. Inzicht in de werking van de (eigen) waarden in de bestuurskamer en daarbuiten.
  2. Je ervaart aan de hand van diverse werkvormen hoe je kunt werken aan de ontwikkeling van de RvB of RvT als waardegemeenschap.
  3. De functie van waarden in de omgang met complexiteit.
  4. Je verdiept je netwerk van actieve mede-bestuurders en -toezichthouders.

Docent

Frédérique beweegt en creëert in de driehoek van gedrag, ruimte en kunst. Zij heeft ervaring met vraagstukken in de boardroom als consultant, bestuurder, docent en voorzitter van raden van toezicht.

Opgeleid als sociaal geograaf en actief als kunstenaar en ondernemer heeft zij een scherp oog voor de relatie tussen mens, organisatie en omgeving. Meervoudig, caleidoscopisch kijken en het onzichtbare zichtbaar maken in taal en beeld zitten haar in het bloed.

In haar workshops ‘Hardop kijken’ voor collega-toezichthouders speelt kunst een belangrijke rol. In atelier, op locatie of in de boardroom is het altijd zoeken naar betekenis en het vangen van de kern in een concrete vorm.

Meer informatie vind je op haar LI-profiel .

Praktische informatie

Je ontvangt 5 PE-punten voor cultuur- en leiderschapsontwikkeling. PE-punten worden toegekend conform het PE-reglement van bijvoorbeeld VTW en Aedes.

Datum

woensdag 24 mei 2023.


Tijd

14:00 - 20:00 uur, incl. eenvoudig diner.


Studiebelasting

5 uur aanwezigheid, half uur voorbereiding.


Groep

Maximaal 10 bestuurders, toezichthouders of andere geïnteresseerden van maatschappelijke organisaties.


Locatie

De Horst (Driebergen)

Covid-19

De workshop vindt vanzelfsprekend live plaats.

Mochten nieuwe regels dit echter niet toelaten, dan kan de workshop online plaatsvinden tegen een gereduceerde prijs.


Prijs

€695, dit is incl. alle bijkomende kosten en vrij van BTW.

Een eventuele online bijeenkomst duurt korter en wordt gegeven tegen gereduceerd tarief.


Studiemateriaal

Achteraf of tijdens de bijeenkomst uitgereikt.

Ben je geïnteresseerd? Neem dan vrijblijvend contact op.

Of meld je direct aan.

Logo-GvdZ-Welkom