Duurzaamheidspenning De Bilt

24 juni 2017

Geheel verrast én trots als een pauw ontving ik uit handen van onze burgemeester Sjoerd Potters en wethouder duurzaamheid Anne Brommersma de Duurzaamheidspenning De Bilt.

Een moving moment, ik was ook geraakt door de waardering voor het werk dat ik samen met de kanjers van BENG! en de gemeente heb gedaan om een beweging voor energieneutraliteit in De Bilt van de grond te krijgen.

In de woorden van de wethouder: “Jij hebt aan de wieg gestaan van BENG! Je hebt de structuur vormgegeven, het bestuur samengesteld, inhoudelijk richting gegeven en inspirerende leiding verzorgd. Dat was niet altijd gemakkelijk met al die enthousiaste en energieke bestuursleden die allemaal daadkrachtig hun eigen gang gingen. Het was jouw kracht daar als bescheiden voorzitter eenheid in te brengen en houden.

Daardoor is BENG! een voor de gemeente betrouwbare en deskundige partner geworden, die merkbaar bijdraagt aan de gezamenlijke ambities om in 2030 een energie-neutrale gemeente te zijn. Zonder wie De Bilt nu niet op de duurzaamheidskaart zou hebben gestaan. Want van een lege duurzaamheidsagenda zijn we inmiddels een toonaangevende middelgrote gemeente geworden: gemeenten komen bij ons kijken hoe wij het doen en dankzij de korte lijntjes van burgemeester Sjoerd Potters komen zelfs Tweede Kamerleden bij ons kijken!

Dat van de grond krijgen neem ik letterlijk en dat werd ook gezien: “Eén van zijn overtuigingen is dat veranderingen vooral ‘van onderop’ gevoed moeten worden: vanuit de eindgebruikers, vanuit de gemeenschap. Niet voor niets heeft hij de G van BENG! (Biltse Energie Neutrale Gemeenschap) groot belang meegegeven. Deze overtuiging vormt de grondslag van BENG!. De organisatie, met inmiddels tweehonderddertig leden, is gezien en gewaardeerd in de gemeenschap en heeft uitstekende relaties met andere lokale verbanden van burgers, instellingen en bedrijven.

Bijzonder om dat allemaal over jezelf gezegd te horen worden; het is als een warm bad. Maar ik dacht ook: ‘ik deed gewoon wat moest gebeuren, samen met anderen. Alleen was het me nooit gelukt’. Voor mij was het werken vanuit mijn bedoeling. Ik vermoed dat vooral dat is gezien. Iets algemener gezegd: je innerlijke bedoeling tot uitdrukking brengen getuigt van zichtbaar leiderschap en een heldere consistentie in denken en doen, met mooie resultaten tot gevolg!

Ik wil nog eens verder nadenken over de betekenis van waardering krijgen, het vieren en … het in dankbaarheid aanvaarden daarvan.  Nu raakt het me, het vervult me en ik geniet ervan.

Logo-GvdZ-Welkom